Despre ediția curentă
”Museums Meet Museums 2019”
Despre ediția curentă
”Museums Meet Museums 2019”
În acest al 3-lea an de existență, ne propunem deja schimbarea paradigmei în organizarea seminarului. Vom transforma un eveniment anual, din logica de seminar repetitiv bazat pe prezentări, în unul de proiecte de ”networking” și de practică muzeală, cu teme și dinamici interpretate din reacția și nevoile comunității profesionale. Dorim să construim odată cu 2019 un mediu inspirațional în care muzeele chiar să întâlnească alte muzee și să lucreze împreună, să exploreze și să-și împărtășească teme, să incubeze proiecte viitoare și să consolideze o rețea profesională de colaborări.
Pentru acest an vă oferim un titlu: ”Curatorii de minuni și drame” care ne ajută să explorăm ultimele inovații curatoriale, cele mai inteligente forme de colaborare cu mediul creativ și de atragere a publicului, în toate posibilitățile sale. Toate aceste aventuri muzeale vor fi de-construite și împărtășite la București, în Sala Mater a Nod Makerspace, în perioada 11-12 octombrie 2019, în cadrul unor ateliere de lucru atipice, coordonate de adevărați ”influenceri” proveniți din muzee iconice, vizionare sau controversate ale Europei.
Invitații vor proveni din rândul marilor muzee ale Europei precum Louvre, Rijksmuseum sau Victoria and Albert Museum Londra (V&A), ori din rândul unor muzee de nișă, foarte premiate în ultimii 3 ani pentru inovația adusă în zona curatorială – cazul Childhood War Museum din Bosnia (despre drama asediului orașului Sarajevo) și Museum of Broken Relationships din Croatia (despre dramele-clișeu din relațiile umane). Seria de prezențe importante va fi întregită cu două dintre cele mai în vogă muzee de artă contemporană – MUDAM Luxembourg și Barcelona. Ne vom bucura de prezența House of European History din Bruxelles, muzeul Parlamentului European recent deschis, primul care abordează integral o istorie a Europei privită din perspectivele sale evolutive cele mai controversate, mai dramatice sau mai luminoase.
De asemenea, un atelier îl dedicăm unui apreciat model curatorial autohton, cel al Studioului de Arhitectură Zeppelin, cu proiectul noului Muzeu Anton Pann din Bucuresti. Într-un final, muzeografi ai cinci muzee din țară vor prezenta împreună experiența de învățare unică pe care au trăit-o, în calitate de participanți, în cadrul uneia dintre prestigioasele tabere muzeale internaționale, coordonate de Nina Simon, în California, SUA.