Despre ediția curentă
”Museums Meet Museums 2020”

Despre ediția curentă
”Museums Meet Museums 2020”

#4. Schimbăm paradigma!

Marca culturală ”Museums Meet Museums” – www.museumsmeetmuseums.ro, dezvoltată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România – www.muzee.org, se reinventează anual, iar pentru ediția a 4-a din 2020 este momentul unui proiect expozițional neobișnuit. Genul care atrage dezbateri extinse despre rolurile și funcțiile muzeului contemporan și stimulează opinii incitante din partea unor comunități întregi de oameni.

Expoziția ”Museum of Broken Relationships” este unul de explorare a inovatiei din muzee în toate posibilitățile sale, de exprimare creativă și de reflexie asupra unor teme pentru care muzeul are cele mai inedite și mai convingătoare forme de explorare. Este și motivul pentru am adus în București, în Spațiul Rezidența BRD Scena9, pentru perioada 03 septembrie – 17 octombrie 2020, unul dintre cele mai originale și mai bine receptate experimente muzeale cunoscute. Acest concept curatorial unic îl vom folosi ca argument decisiv în sprijinul nevoii publicului de a beneficia în România de mai multe astfel de muzee tematice, cu un pronunțat caracter participativ. În cazul acestei expoziții, oamenii au posibilitatea de a crea conținut și de a se bucura de o altfel de colecție, cu o valoare mai degrabă emoțională și educativă.

Pentru noi toți ar fi fost și un prilej perfect pentru organizarea unei dezbateri publice legate de nevoia înființării unor asemenea muzee în România, dar contextul pandemic actual nu ne-a dat această posibilitate. Poate altădată…

Ce trebuie știut? Anume faptul că, ”Museum of Broken Relationships” este un proiect global de tip ”crowd-sourced”, cu avanposturi muzeale permanente în Zagreb (Croația) și Los Angeles (SUA). A fost conceput în 2006 de Olinka Vištica și de Dražen Grubišić , ambii din Croația. Este gândit ca un spațiu creat cu scopul unic de a păstra și împărtăși poveștile de dragoste eșuate, în analogie cu un obiect care semnifică cel mai bine fiecare astfel de relație, donată de unul dintre partenerii dramei. La colecția de obiecte ”iconice” pe care muzeul o itinerează în București, s-au adăugat alte 20 dintr-un total de 29 obiecte-povești donate prin apel deschis de oameni din România. Toate aceste 29 de obiecte-povești vor îmbogăți colecția universală a ”Museum of Broken Relationships” din Zagreb.

Fiecare donator, rămas anonim, povestește prin obiectul donat despre propria dramă sentimentală, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă șansa de a depăși un colaps emoțional prin creativitate, contribuind totodată la îmbogățirea colecției sale universale.